Folkets Hus och Parker – Sveriges största biografnätverk med sikte på Lomma!
Visste du att Folkets Hus och Parker är Sveriges största biografkedja med 160 biografer runt om i landet? Dessutom samarbetar de med ytterligare 200 biografer inom sitt nätverk ”Live på bio”. Genom detta nätverk erbjuds allt från livesändningar av opera och teater till de senaste filmerna med premiärdatum samtidigt som i storstäderna. Folkets Hus och Parker har en unik förmåga att kombinera lokal kultur med globala upplevelser, vilket gör dem till en ovärderlig aktör för både små och stora samhällen.
Nu arbetar vår förening, Lomma Folketshusförening, med möjligheten att återuppliva en biograf här i Lomma! 🎥 Med ett avtal genom Folkets Hus och Parker ser vi en fantastisk chans att erbjuda ett brett och spännande utbud av filmer och livesända evenemang – och vi hoppas att ni vill vara med och göra det möjligt.
Kan vi få liv i en biograf i Lomma igen?
Vi drömmer om att kunna erbjuda:
- Mamma-/pappabio på dagtid
- Barnfilmer på helgerna
- Stora filmpremiärer på kvällarna
- Och mycket mer för alla generationer!
Vi har en genomtänkt plan och en stark vilja att skapa en biograf som blir en naturlig samlingspunkt i Lomma. Allt som nu saknas är den rätta utrustningen för att visa biofilm i högsta kvalitet.
Varför Lomma behöver en biograf
Folkets Hus och Parkers biografer är inte bara platser för film, utan också för gemenskap, samtal och kulturupplevelser. Vår vision är att återigen göra Lomma till en levande filmstad där bioupplevelser kan delas av hela samhället – från unga barnfamiljer till äldre generationer.
Vi har tidigare försökt öppna en biograf i Pilängskolans kulturbox, men nu har vi riktat in oss på att återuppliva Sagabiografen på Folkets Hus. Historien sitter i väggarna, och vi ser det som en unik möjlighet att kombinera det gamla med det nya.
Biografens historia i Lomma
I gamla bioannonser i tidningen Arbetet kallades bion kort och gott ”Saga, Lomma”.
År 1948 övertog Folkets Hus-föreningen i Lomma biografrörelsen efter Ada Hermodsson, som drev flera biografer i skånska orter genom AB Skånebiograferna. Efter övertagandet skedde ”filmsättningen” genom Sveriges Folkbiografer (Folkbio), en biografkedja som fanns mellan 1941 och 1972 för att stärka Folkets Hus-rörelsens biografer.
Redan innan Folkets Hus övertog biografverksamheten hade lokalen anpassats för filmvisning. Folkets Hus i Lomma inreddes som en riktig biosalong med sluttande golv och sammetsklädda stolsdynor 1940 och 1947 – under den tid då Ada Hermodsson fortfarande ansvarade för filmvisningen. Dessa historiska detaljer påminner oss om den starka biografkulturen som en gång fanns i Lomma, och nu har vi chansen att återinföra den!
Saga-biografen i Lomma var också en viktig del av många ungdomars liv. Matinéerna var ett efterlängtat söndagsnöje för många, särskilt för dem som växte upp på 1940-talet. Då var det kö vid biljettluckan hos försäljare Svensson, innan publiken fick passera ”biljettrivaren” R. Hult och sätta sig i salongen i väntan på att W. Olsson skulle starta projektorerna. En upplevelse som etsat sig fast i minnet hos många lommabor och som vi nu vill återskapa!
Vill du vara med?
För att förverkliga detta behöver vi stöd – både ekonomiskt och från engagerade personer i Lomma.
Är du tekniskt lagd, älskar film, vill poppa popcorn, eller kanske hjälpa till med marknadsföring och publikarbete? Vi välkomnar alla som vill bidra med idéer, kraft och tid för att skapa något fantastiskt i Lomma.
Tillsammans med Folkets Hus och Parker kan vi göra Lomma till en plats där filmen åter får sin rätta hemvist – på bio!
Kontakta oss om du vill vara med på resan mot en levande biograf i Lomma. 🎬